Ingredienser

50 cl vodka
50 cl rönnbär
2 hela bitar kanel
2 msk muskotblomma
6 st stjärnanis
1 tumme ingefära, lövtunt skivad
4 tunna, avskalade remsor apelsinskal
4 lagerblad

 

Gammel Svensk

Gammel Dansk. Jo, det skrivs faktiskt på det viset, med anglosaxisk särskrivning. En dryck som vi väl alla älskar, men kanske inte riktigt gillar priset på. Så varför inte testa att göra sin egen?

Enligt tillverkarens hemsida, så är Gammel Dansk en dryck gjord på 29 olika frukter, örter och kryddor -- vilka och i vilka proportioner är en väl förborgad hemlighet. Men hur många av alla dessa, som verkligen spelar någon större roll, ja, det kan man själv experimentera sig fram till med hjälp av mitt recept.

Av tillverkarens hemsida kan man vidare dra slutsatsen att rönnbär är den viktigaste ingrediensen. Därutöver skall det alltså vara 28 olika tillsatser -- varav man "erkänner" att bland annat kanel, muskot, stjärnanis, ingefära, pomerans (dvs. i princip apelsinskal) och lagerblad finns med.

Så därför utgick jag ifrån dessa, och lyckades faktiskt åstadkomma vad åtminstone jag tycker påminner väldigt mycket om Gammel Dansk. Men för att inte inkräkta på några märkliga intellektuella rättigheter -- vilket ju är så populärt att åberopa idag -- så kallar jag min brygd Gammel Svensk istället.


Tillredning

  1. Blanda ingredienserna och lägg därefter alltihop i frysen i ett dygn, så att cellväggarna frostsprängs och smakämnena effektivare kan frigöras. Låt sedan stå i rumstemperatur i minst tre månader.
  2. Sila och tappa om på (gärna vacker) flaska. Klart!

 


Sidan uppdaterad 2006-11-13