Ingredienser

500 g passerade tomater
3 msk socker
1 msk salt
1 msk vitvinsvinäger
1 msk paprikapulver
1 msk worcestershiresås
1 msk dijonsenap

 

Hemmagjord tomatketchup

Att göra sin egen tomatketchup kan vara spännande. Man gör det naturligtvis inte för att spara pengar, utan för att det är så roligt att kunna blanda till sin egen variant med sin alldeles egen smak.

Kanske lite mindre socker. Kanske mer hetta. Burkarna med passerade tomater är billiga, så det kostar inte så mycket att misslyckas.

Om du inte har någon worcestershiresås hemma, så går det lika bra med HP-sås. Eller varför inte prova med ren tamarindsås, vilket är den aktiva ingrediensen i båda, om man tar bort all ren sötma och syra.

Efter en idé från Fogtdals Matlexikon.

Tillredning

  1. Koka ihop tomat, socker, salt, vinäger och paprikapulver på svag värme, under omrörning lite då och då, i 30 minuter.
  2. Tag av kastrullen från värmen och låt svalna några minuter.
  3. Vispa ner worcestershiresåsen och senapen.
  4. Häll upp på tom ketchupflaska medan såsen fortfarande är varm.

 


Sidan uppdaterad 2006-11-11